Перуките - вчера и днес

Косата винаги е била един от символите на красота и женственост. От древни времена мъжете и жените полагали особени грижи за косата си и почти по същото време започнали да изработват перуки от различни материали – коса, животински влакна и др. В тази връзка историята на модата и перуките са неразривно свързани с историята на цялото човечество. Ще направим бърз исторически преглед на перуките, а накрая ще обобщим какво значение имат те за съвременната жена.

Древен Египет е мястото, където са се зародили много разкрасяващи процедури, някои от които все още се прилагат. Египтяните добре познавали и често използвали перуки. Жените в Древен Египет обикновено слагали черни перуки предимно на официални церемонии. За да ги направят по пищни ги декорирали с орнаменти от злато и слонова кост. Като се има предвид високите температури през деня носенето на перука си е било истинско изпитание за духа и тялото. Но какво да се прави и тогава красотата е изисквала жертви…

Според някои исторически сведения древните гърци боядисвали косата си с червена къна. Освен това гъркините украсявали косата си с цветя.
Римлянките пък боядисвали косите си руси и залагали на светли перуки. Отделяли много време за да приготвят косата си и използвали метални спирали за къдриците си.
Днес много жени и мъже използват перуки. Може да се каже, че те винаги са били на мода. По отношение на причините за носенето им основно могат да се разделят на модни и здравословни. Без значение дали са изработени от истинска или изкуствена коса, перуките намират широко приложение в изкуството и шоу бизнеса. Редица известни личности се преобразяват до неузнаваемост само и само да бъдат по-бляскави, неповторими и дори неразпознаваеми при сценичните си изяви.

В това отношение стилистите и перукерите на Art Forum Hair са магьосници, които правят чудеса. Държим на високото качество и комфортна на нашите клиенти при избора им на перука. При нас можете да намерите както готови естествени перуки – различни цветове и дължини, така и да изработим перука съгласно вашите предпочитания, изисквания и лични нужди.